Nieuws
In onze nieuwsrubriek houden wij u graag op de hoogte van het laatste ICT nieuws

Nieuws

17 maart 2021

Foutje, bedankt

Fouten maken is menselijk maar sommige fouten zijn wel erg dom. Zo las ik een artikel op nu.nl over de gemeente Hof van Twente. Deze gemeente is getroffen door een cyberaanval en alle bestanden zijn gegijzeld. Dit soort aanvallen komen al jaren voor en ook bij grotere bedrijven. Koninklijke Reesink viel al eerder ten prooi aan cybercriminelen en nu ook de Gemeente Hof van Twente. In het artikel dat ik net noemde werden wat details bekend gemaakt over de hack. Niet alleen was er geen (goede) back-up, ook de gebruikte wachtwoorden waren van het allerlaagste niveau. Met het wachtwoord Welkom2020 konden de hackers zonder problemen binnen komen. Dat lieten zij zich geen twee keer zeggen en logden probleemloos in op de systemen van deze gemeente. Bij dit zeer eenvoudige wachtwoord bleef het niet. Voor het gemak had de systeembeheerder ook de firewall maar uitgezet.

De personen die deze ICT beheren moeten zich echt heel erg gaan schamen. Een netwerk beveiligen kan op allerlei niveaus maar de volgende 3 stappen moet je altijd goed op orde hebben:

Stap 1   goede wachtwoorden
Stap 2   een goed werkende ingeschakelde firewall
Stap 3   een goed werkende back-up


De gemeente Hof van Twente scoorde 3 uit 3 maar dan niet in positieve zin.  

Wat leren wij hier uit:

1. Iedereen kan getroffen worden en de schade kan enorme vormen aannemen.

2. Een goed werkende back-up die ook gecontroleerd wordt op zijn werking is essentieel

3. Complexe wachtwoorden zijn een eis.

4. Een firewall moet altijd ingeschakeld staan en elke poort die open staat voor een applicatie moet kritisch bekeken worden. Wanneer een poort open gezet (moet) worden is het belangrijk om te contoleren of dit ook echt nodig is. In sommige gevallen kan met andere software gewerkt gaan worden zodat de openstaande poorten gesloten kunnen worden.  

5. Laat eens een onafhankelijke derde kijken naar uw beveiliging. Een deskundige kijkt anders naar uw netwerk dan uw eigen personeel en heeft meer ervaring in diverse netwerken dan uw eigen mensen.

Artikel op nu.nl

https://www.nu.nl/tech/6122269/gemeente-hof-van-twente-gehackt-door-simpel-wachtwoord-welkom2020.html

JPS Computers is de automatiseringspartner en systeembeheerder die u zoekt. Wij zijn een volwaardige, full-service ICT-partner die in weer en wind voor u klaar staat. Wij zorgen ervoor dat uw complete ICT-infrastructuur geheel in topvorm is. Van laptop tot aan server, van draadloze wifi netwerken tot complexe netwerkstructuren. Bel ons eens om te kijken wat wij u voor u kunnen betekenen. Tel. 055 578 91 00 of 06 487 636 07.